årets naturfotograf 2012

Vinnaren av National Geographics stora nordiska fototävling har nu utsetts. Förstaplatsen och titeln "årets naturfotograf 2012" går till Mats Forsberg från Göteborg för det vackra undervattensfotot av bläckfisken.

Själv ställde jag upp med en bild från min resa runt Svalbard i juli 2012. En kraftig isbjörn som jag hade turen att få följa på nära håll när vi i gummibåt  besökte ön Vitön på nordöstra Svalbard. Juryn valde ut en 1:a och 2:a i tävlingen. Själv blev jag en av 16 fotografer som utsågs till finalister i tävlingen. 

"Citat från National Geographics hemsida"
De prisbelönta National Geographic-fotograferna Sisse Brimberg och Cotton Coulson, som har tagit bilder till reportage i National Geographic i 30 år, utgjorde tävlingens domare.

"Kvaliteten på bilderna i denna tävling är sammantaget betydligt högre än vi har sett de i andra amatörtävlingarna. Det är oerhört positivt", sade Cotton Coulson. "Det vi framför allt letar efter är foton som har fångat världen på ett enastående och annorlunda sätt, som vi inte har sett tidigare." "

Slut citat"

Detta är bilden jag tävlade med:

Isbjörn

Isbjörn, norra svalbard 2012

Se vinnarbilderna och övriga finalisters bilder här:  http://www.natgeo.se/foto2012

/Hasse Andersson