Månadens bild 2015

Att i morgonen första ljus, möta blicken av ett djur, känslan av att stå där helt stilla och bara invänta nästa drag är för mig en drivkraft att ge mig ut i skog och mark. Ibland är det en trollslända eller en uggla, andra gånger en älg eller björn, det spelar mindre roll. Tysnaden och närvaron av liv sprider en känsla av glädje och tillfredställelse inom mig.

Denna sida, "Månadens bild" är tänkt att visa en bild per månad från något av mina möten. Ett sätt för mig att minnas och även för att dela med mig av ett möte med naturen.
 
November
Tillsammans med några vänner besöker jag Kaldfjord i Nordnorge, strax utanför Tromsö. Den här tiden på året går sillen in för övervintring i de djupa fjordarna och i tätt följe kommer valar i stora mängder. Bilden visar en späckhuggare som i full fart förflyttar sig över fjorden.
Oktober
Vintern lyser med sin fråvaro och läget på de sista insekterna kvarstår. Här en uthållig bärfis som jag fotade hemma i trädgården en morgon i oktober. De kalla nätterna gör insekterna oförmögna att röra sig vilket är bra förutsättningar för fokus stacking. En teknik där man tar flera exponeringar med olika fokus och sätter samman till en bild. Ett sätt att utöka skärpedjupet i en bild. En ny magisk värld blir plötsligt synlig.
September 2015
September blev en blöt månad och mitt fotande uteblev. En kväll plockade jag dock fram studion hemma i bostaden och fotade denna lilla krabat som jag fann ute vid komposten. Om man tittar noga så ser man att flugan är angripen av kvalster. Flugan är 6mm lång, hur stora är då dessa kvalster? Tänk att det finns liv i denna lilla kropp.
Augusti 2015
Denna, några mm långa vivel fotograferade jag hemma i studion. Bilden är sammansatt av 31 exponeringar stackade i Zerene stacker Pro.
Den lilla viveln sitter på ett granbarr. Jag slutar aldrig förundras över alla detaljerna och formerna i insekternas värld. 
Juli 2015
I tidigt morgonljus med ropande smålom och en himmel som speglar sig i vattnet tog jag denna bild vid en av Knuthöjdsmossens vackra små gölar. Platsen är tillhåll för för häckande smålom, knipor och vadare av olika slag. Knuthöjdsmossen har även ett mycket intressant insektsliv. 
 
Juni 2015
Midsommar firades med min sambo Sandra och mina döttrar Sara och Emilia på Svalbard detta år. En fantastisk resa som sent ska glömmas. En resa med många minnen och många möten. Ett starkt möte är den ensamma isbjörnen som fick oss att rusa till båtarna för att sätta oss i säkerhet. Ett annat var när vi fick se 5-10 blåvalar en en lugn kväll på havet i ljuset från midnattssolen. 
Maj 2015
Maj var en regnig och blåsig månad. Detta gjorde att jag inte kom ut i skog och mark så mycket. Sådana stunder är det bra att ha naturen med sig hem. När jag tidigare i år var i Tanzania fick jag med mig en dyngbagge hem i resväskan. Baggen lade jag då i frysen och nu var det läge att plocka fram den och göra ett porträtt av den. Här är resultatet av den fem cm stora dyngbaggen.
April 2015
Snön har försvunnit och de första ormarna börjar visa sig. Jag gör en tur till Öby kulle utanför Örebro. En plats med massor av ormar och som i april brukar komma upp ur håligheter i marken för att para sig. Det som dock fångade mitt intresse på denna tur var mängder av hästmyror som kom bärandes på sina död familjemedlemmar? Har aldrig sett detta tidigare, vad kan ha hänt?
Mars 2015
På en resa till Tanzania hade jag förmånen att få följa flera lejonflockar i deras jakt långt ute på savannen. Den här ungen var en del av en flock som bestod av tre vuxna honor och sju ungar. Under natten hade de slagit en Elanantilop som de åt av i flera dagar. Bilden visar en unge som efter ha ätit sig mätt leker runt på bytet med en ganska kaxig uppsyn.  
Se fler bilder från resan här >>
Februari 2015
När isen lägger sig som ett täcke över Dalälven finner man ofta uttern fiskandes i det öppna vattnen kring forsarna i Gysinge. Denna dag hade jag letat efter dem i flera timmar och till slut bestämde jag mig för att smyga ner till vattnet och bara sätta mig och vänta. Efter en halvtimme kom den så till slut. Jag fick några fina minuter med detta spännande djur då den fiskade från ett isflak alldelens bredvid mig.
Se fler bilder från dagen här >>
Januari 2015
Efter en lång väntan efter kungsörn i kojan norr om Hofors hör jag plötsligt min kompis Anders väsa "Gris". Jag tittar upp och där står en hel flock med vildsvin och tar för sig av örnmaten. Vildsvin förekommer i våra trakter men det är yttersta ovanligt att man får se dem och dessutom som denna gång, mitt på dagen. Bilden visar en årsgammal unge som bökar i snön efter mat.
Se fler bilder från dagen här >>

 


//Hasse Andersson

Facebook
Följ mig på Facebook så får du alla uppdateringar, bilder och annan info löpande!