Månadens bild 2014

Att i morgonen första ljus, möta blicken av ett djur, känslan av att stå där helt stilla och bara invänta nästa drag är för mig en drivkraft att ge mig ut i skog och mark. Ibland är det en trollslända eller en uggla, andra gånger en älg eller björn, det spelar mindre roll. Tysnaden och närvaron av liv sprider en känsla av glädje och tillfredställelse inom mig.

Denna sida, "Månadens bild" är tänkt att visa en bild per månad från något av mina möten. Ett sätt för mig att minnas och även för att dela med mig av ett möte med naturen.

//Hasse Andersson
 
Månadens bild december
Då och då händer det att jag blir ståendes och stirrar rakt upp i luften. Många av dessa gånger är det månen som fångat mitt intresse. Speciellt vid halvmåne kan man se alla kratrarna på månens yta. Denna bild av månen tog jag en vacker dag i december när jag var ute och fotade sidensvansar. Se bilder från dagen här >>
Månadens bild november
November och snön lyser med sin frånvaro. Ett tunt lager av frost täcker markytan. Svamar, insekter och annan växtlighet kämpar för att hålla sig vid liv. Denna svamp är ca 1cm hög och består av 55 exponeringar som sedan är sammansatt i datorn till en bild. Tekniken kallas focus stacking och möjligör ett längre skärpedjup än vad man kan åstadkomma med en exponering. se fler bilder från dagen här >> 
Månadens bild oktober
Oktober blev en blåsig och regnig månad. Jag har bara varit ute och fotat vid några få tillfällen. En morgon i mitten av månaden var det dock vindstilla och lite kallare vilket jag nyttjade till att fota insekter med tekniken fokus stacking. Oktober månads bild är tagen en tidig morgon med denna fluga som modell. Flugan är kraftigt nerkyld och oförmögen att röra sig innan solen har värmt upp den lilla varelsen. Ett bra tillfälle att ta bilder på flugan. 
Månadens bild september 2014
Denna månad har jag valt en för mig riktig raritet. Jag var på Öland och höll en fotoutställning tillsammans med min vän Ola Karlsson då vi fick rapport från en annan fotovän Bernt Krigsman om att det var en härfågel på ön. Efter några samtal och någon timmes letande fann vi denna fantastiska fågel på öns södra del nere vid hamnen i Grönhögen. Ett roligt möte med en fågel som jag tidigare bara sett på bild.
Månadens bild augusti 2014
Denna flickslända fotade jag en tidig morgon då daggen fortfarande höll slända stilla i väntan på att solen ska värma upp sländan och torka bort den kalla nattfukten. Bilden är fotad med tekniken stackning vilket innebär att man tar flera exponeringar och lägger samman till en bild i datorn. Detta för att skapa ett så långt skärpedjup som behövs för att få hela objektet skarpt. Bilden är stackad av 55 exponeringar. Se fler bilder från denna dag här >>
Månadens bild juli 2014
En otroligt varm sommar har gjort att djuren dragit sig undan till skuggiga platser. Växtligheten har torkat ut och det är allmän stillsamt i skog och mark. Vid ett besök i Västervik hos vännen Rolf fann vi en fin population av apollofjärilar som var en ny art för mig. Denna stora och vackra fjäril får bli juli månads favorit.
Läs mer och se bilder från besöket >>
Månadens bild juni 2014
Juni regnade bort. Kraftig vind och nederbörd höll mig inomhus och fotograferandet tog en paus. Dock letade jag mig ut vid några få tillfällen och ett glädjande möte var när jag var och kollade till några grävlingsgryt och fick höra en kattuggla varna ovanför mig i trädtopparna. Strax bredvid grävlingsgrytet har jag tidigare i år satt upp en slaguggleholk. TIll min stora glädje så finner jag att kattugglan hade ungar i holken. 
Månaden bild maj 2014
Maj månad blev en bra månad i år. Våren bromsades upp av lite sämre väder vilket i sin tur gjorde att vi fick en lite längre vår än vad det till en början såg ut att bli. Jag var en vecka på Stora Karlsö samt följde några häckningar av ugglor av olika slag. En bild som jag själv gillar från denna månad är dock en bild på europas minsta fågel, kungfågeln som jag mötte en tidig morgon vid min sommarstuga i Sandviken. En vacker fågel som får bli månadens bild i maj.
Läs mer om mötet här >>
Månadens bild april 2014
April bjöd på många härliga möten. Björn, orre, tjäder, ugglor och sist men inte minst varg. Det sistnämnda mötet är mycket ovanligt och av den anledningen får den ta plats bland månadens bild. Ett möte som man sällan får vara med om.
Läs mer om mötet och se även en liten film på vargen här >>
Månadens bild mars 2014
Mars är en månad då de första ugglorna börjar hoa i skogarna och markera sina revir. I år verkar det bli ett bra uggleår då jag kan höra ugglor lite var stans i skogen. Antalet ugglor är ofta direkt kopplat till hur mycket sork det finns. I år verkar det vara gott om sork och därmed även gott om ugglor. Månadens bild är en sparvuggla som jag fotade vid bredmossens naturreservat.

Fler bilder på ugglan här >>
Månadens bild februari 2014
Efter en varm och snöfattig vinter gör jag ett besök vid örnåteln i Gysinge. En normal vinter kan jag ha upp mot 50 havsörnar vid åteln samtidigt men denna dag lyser de med sin frånvaro. En stund in på dagen börjar det snöa och plötsligt dyker det upp en trut som trotsat vintern och valt att övervintra vid Dalälven. Månadens bild är tagen då den lyfter från maten i ett virrvarv av snöflingor. 

Läs mer om dagen här >>
Månadens bild februari - Ung trut i snö
Månadens bild januari 2014
Vid min resa till Eldslandet i södra Chile besökte jag en koloni häckande svartbrynad albatross. Det är något stort över att sitta en meter från denna underbara fågel som är helt orädd för oss människor. Bilden visar ett par som slår näbbarna mot varandra som bekräftelse på deras livslånga förhållande. Ett möte jag sent ska glömma.

Läs mer om albatrossarna här >> 
Svartbrynad albatross